unique woodworks

 

Etsitkö jotain omaperäistä, luonnonläheistä ja huolella käsintyöstettyä?

 

Olet oikeassa paikassa.

 

mariwoodin 

persoonallisista puuasusteista löydät

 laukut, kukkarot, korut ja puuntuoksuiset parfyymit.

Myös muita uniikkeja pientuotteita kuten perhorasioita, käyntikortteja 

ja mittatilaustöitä.

 

 

 Jokainen tuote on omanlaisensa ja huolella hiottu.

 

 

 

Story of Mariwood

 

mariwood on yhden naisen, marin, puuverstas.

Kaikki alkoi ehkäpä jo ...

 

 

tutustu Mariwoodin tarinaan

Asusteina laukut, korut ja tuoksut

asusteet, puuasusteet, laukut, korut, tuoksut, tää puu pukee sua

Tää puu pukee sua

 

Ihminen on koristanut itseään jo ammoisista ajoista lähtien. Ihoväreillä ja luon­non­ma­te­ri­aa­leis­ta valmistetuilla koruilla on kaunistauduttu, viestitetty tilanteista ja koristautujan asemasta. Faaraoiden aikaan oli tapana asettaa päähän parfymoitu rasvakakku, jonka annettiin valua vartalolle tuoden hyvää tuoksua. (Muoti-ilmiöitä antiikista nykyaikaan, WSOY 2009). Liikkuminen paikasta toiseen toi tarpeen kantaa pieniä tarvikkeita mukanaan ja sitä varten tehtiin pieniä pussukoita. Niistä ovat muotoutunut nykyajan käsilaukut. (Vintage käsilaukut, Otava 2010.) Ovatko nämä asusteet tarpeellisia? Ilmankin pärjäisi, mutta ihmeellisen tärkeitä niistä on tullut monella tapaa. mariwood on ollut mukana puuasusteiden valmistuksessa vuodesta 2013 alkaen.

 

Faaraoiden aikaan

 

 
Laukut

Olisi varmaan aika ruhtinaallista kulkea ilman tarvetta kuljettaa mukanaan kännykkää, avaimia tai mitään muutakaan tavaraa. Harvalla tähän on mahdollisuutta. Yksi tällaisista henkilöistä on varmastikin Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabet II. Hän on silti uskollisesti käyttänyt käsilaukkua, jonka käsittelytavalla ja asennolla hän voi ilmeisesti viestittää henkilökunnalleen haluavansa poistua tilanteesta. Kädestä toiseen siirtyvä laukku ilmaisee kuningattaren haluavan vaihtaa keskustelukumppania. Pöydälle asetettu laukku tarkoittaa taas sitä, että kohta ollaan lähdössä. (Säädyllistä ja säädytöntä – pukeutumisen historiaa Renesanssista 2000-luvulle, 2019 SKS.) Vogue kuvasi hyvin artikkelissaan, miten laukusta muodostui myös Yhdistyneen kuningaskunnan entisen pääministeri Margaret Thatcherin vallankäytön vahva symboli. Thatcher veti laukustaan aina ratkaisevalla hetkellä asiakirjan, joka sinetöi asian hänen edukseen. Sanojen tehosteeksi laukku saatettiin asettaa painokkaammin pöytään. Laukun esiinottaminen tiesi jo ennalta, mitä tuleman piti. Laukun käyttö oli niin tehokasta ja merkityksellistä, että siitä kehittyi oma ”to handbag” sanamuotonsa sanakirjaan.

 

"Arkisempaa käsilaukutusta voi itse kukin saada osakseen käyttäytyessään huonosti."

 

Suurella osalla käsilaukun tarve pohjautuu selkeästi tarvikkeiden kuljetukseen. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää, miltä tuo tarvikkeiden kantoalusta näyttää. Käsilaukun muoto ja materiaali on kaikille näkyvä ja sen avulla voidaan korostaa omia arvoja. Siinä missä toisen silmiä hivelee kallis design, sykähdyttää toisen sydäntä kotikutoinen kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­li­luo­mus. Trendit vaikuttavat hankintapäätöksiin ja tällä hetkellä kestävää kehitystä arvostetaan vahvasti. Esimerkiksi materiaaleihin, tuotantotapoihin ja kierrätettävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Materiaalina puu istuu hyvin vallitseviin trendeihin, mutta se on kuitenkin harvinaisempi laukkumateriaali. mariwoodin laukut pohjautuvat puuhun ja  luonnonläheiseen designiin.

 

 

design

 

Vaikka laukun ulkomuoto halutaankin tuoda esille, niin laukun sisältö on sen sijaan hyvin yksityinen. Laukuista löytyy yhtä sun toista tarpeellista, tarpeetonta ja yllätyksellistä. Usein jopa monen kilon edestä. Mitä isompi ja joustavampi laukku on, sitä helpommin se tulee täytettyä Muumimamman laukun mukaisesti. Tuosta laukustahan löytyy kaikkea tarpeellista, kaikille kaunistusta, lääke joka vaivaan, mukavaa tekemistä ja apu joka pulmaan. Joustamattomuus on itse asiassa hyvä ominaisuus puulaukussa, sillä vähemmällä enemmän filosofia toteutuu välittömästi.

 

laukun sisältö

 

Kun tässä on nyt puhuttu laukkujen sisällöstä paljastan myös oman laukkuni sisältöineen (kuva siis alla ;). Arvomaailmaani sykähdyttää arvatenkin puu ja vähemmällä enemmän mentaliteetti.

 

Vähemmän on enemmän

 

On selvää, että laukku on muotoutunut erittäin tärkeäksi etenkin naisille. Ilahtuneena luin HS:n artikkelin siitä, että myös nuoret miehet ovat kiinnostuneet laukuista yhä enenevissä määrin. Tästä uutisesta inspiroituneena on mukava lähteä suunnittelemaan uusia malleja. mariwoodin nelosnelosen pakki- ja tuppeensahattu lankkulaukku sopivat hyvin niin miehille kuin naisillekin.

 

 

Korut

Korut hivelevät silmää, kantavat mukanaan muistoja ja historiaa, ilmentävät omaa identiteettiä tai kertovat mielenkiintoista tarinaa. Melkein mikä vaan materiaali voi muotoutua koruksi. Puu on ollut trendien mukaisesti suosittu korumateriaali viimeaikoina. Koruilla on kuitenkin materiaalia syvempää merkitystä. Siinä missä toisille riittää jalous, toisia sykähdyttää korun muoto tai merkitys.

 

"Miltä tuntuu kun vihkipäivänä sormeen solahtaa iso iso isoäidin vihkisormus

tai katse vaimon lempikorvakoruihin piirtää mieleen erityisen hetken?

Jatkavatko nämä korut sinun jälkeesi vielä omaa elämäänsä suvussa

tai kenties ihan jossain muualla?" 

 

Koru mahdollistaa hienovaraisen ilmaisun silloin, kun ei voi sanoa suoraan, mitä mieltä jostain asiasta on. Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabet II käyttää mielellään rintakoruja ja Guardian lehti kirjoitti, miten kuningatar käytti mahdollisesti ystävyys-, kumppanuus-, ja surumerkityksiin liitettyjä koruja ilmaistakseen mielipiteensä presidentti Donald Trumpista hänen valtiovierailunsa aikana.

 

Koruihin on liitetty vahvasti tarinallisuus. Tarinoiden hahmot ja niiden voimat muotoutuvat koruiksi. Kantamalla tarinallistettua korua voi tuntea eläytymistä tarinan maailmaan ja voimaan. Itselleni merkitykselliseksi tarinaksi muodostui Taru sormusten herrasta. Pikkutyttönä ahmittu tarina sai kutkuttavaa jatkoa vuosia myöhemmin elokuvaversiona. Omaksi puusormukseksi se muotoutui vuonna 2015.

 

sormusten neiti

 

 

Tuoksut

Muinaisten rasvakakkujen käytöstä on siirrytty käytännöllisempiin tuoksuvälineisiin. Tarve on kuitenkin yhä edelleen täysin sama; haluamme tuoksua hyvälle. Parfyymi-sana juontaa alkunsa latinankielisestä ilmaisusta "per fumum", joka tarkoittaa "savuna ilmaan". Tuoksuyhdistelmiä on valtava määrä ja niitä saa eri vahvuisina. (Laventeli, kaneli ja ruusupuu, 2007.) Trendejä ja kestävää kehitystä mukaillen hajusteiden valmistuksessa on muodostunut tärkeäksi luomutuontanto, luonnonmukaiset menetelmät, vegaanisuus ja hajusteallergioiden huomioiminen (Parfyymien paradoksi, Kemia 2019).

 

Käyttämällä tuoksuja jätämme jälkeemme tuoksupilven, termi on lähtöisin ranskan vanavettä kuvaavasta sanasta sillage. Voidaan sanoa sillagen olevan voimakas, jos henkilö on kulkenut huoneen läpi jo aikoja sitten ja tuoksu on edelleen voimakkaasti aistittavissa. Tuoksu jättää myös muistiimme vahvan jäljen. Haistaessamme tietyn tuoksun saatamme välittömästi muistaa siihen liittyvän tapahtuman tai henkilön. (Parfyymien salat 2015.)

 

 

"Hajuaisti on väkevä velho joka kiidättää meidät tuhansien kilometrien päähän ja kaikkien vuosiemme lävitse."
Helen Keller
 (Parfyymien salat 2015)

 

 

Asusteena tuoksu kruunaa kaiken. Onko sinulle joskus käynyt niin, että olet ollut menossa johonkin tärkeään tapahtumaan pukeutuen ja koristautuen aivan viimeisen päälle ja huomannut paikan päällä tuoksun unohtuneen. Omalla kohdalla näin on käynyt ja olo on ollut hetken todella orpo, jotain todella oleellista unohtui. Tuoksu voi olla myös se ainoa asuste tai asu. Tämän Marilyn Monroe kiteytti hyvin  todetessaan yöpukunsa koostuvan Chanelin tuoksusta. Tämä on varmastikin vapauttavin asustekokonaisuus.

 

mariwood on kehittänyt omaa puun tuoksua ja puista ulkomuotoa parfyymipullolle. Prosessi on ollut hyvin mielenkiintoinen ja ilokseni voin todeta, että tuoksua pääsee ”savuttelemaan ilmaan” toivon mukaan tämän vuoden puolella.

 

mariwoodin puuntuoksuinen parfyymi

 

Asusteet ihoksi

Asuste voi tarjota käytännöllisen ratkaisun kuljetukseen ja säilyttämiseen. Se antaa mahdollisuuden hiljaiseen viestintään silloin, kun sanallinen ilmaisu on jostain syystä vaikeaa tai estetty. Kantaja voi ruokkia asusteilla esteettisyyden tarvettaan ja kertoa itsestään ja arvomaailmastaan. Asusteiden käyttö on muodostunut niin luontaiseksi, ettei sitä tule sen kummemmin enää ajatelleeksikaan. Niistä on tullut ihonkaltainen osa kantajan olemukseen ja uskon, että puisena tuntuma on vielä luonnollisempi.

 

Kaiken koristautumisen keskellä on hyvä olla kuitenkin välillä  ihan "au naturel". 

 

 

takaisin blogiin 

 

blogi

puusta ja vähän muusta

 

 

 

mist niit sit saa?

 

 

Ota yhteyt ja tul verstaal ihmettelemää

mari(at)mariwood.fi

 

Paikal pääset suuntaamalla vanhalle suklaatehtalle osoitteessa 

Leaf/Living Center Kärsämäentie 35 Turku.

 

 

 

© mariwood

the end